HÖŞMERİM

Standart
Uzuuun bir aradan sonra muhteşem bir tatlıyla geri döndüm. Asla hayır diyemediğim bir tatlı… Ama maalesef tam bir kalori deposu…
Höşmerim, Höşmelim veya Hoşmerim diye de anılan tatlı Balıkesir yöresinde genellikle irmik, yumurta ve tuzsuz lor peyniri ile yapılır. Ancak İç Anadolu’da özellikle Ankara ve köylerinde süt kaymağıyla yapılır.

Höşmerimin adıyla ilgili kısa hikaye ise şöyledir:

Hoşmerim, Höşmerim veya Höşmelim, irmikli bir hamur tatlısıdır.

Beypazarı yöresinde daha farklı bir usulle hazırlanan sarı renkli bir tatlıdır.

Efsaneye göre, hoşmerimi ilk defa pişiren kadın kocasına “Hoş mu erim ?” diye sormuş, buradan da bu yemeğin adı Hoşmerim olarak kalmıştır. (Kaynak http://www.forumdas.net/tatlilar/hosmerim-8455/)

Annem höşmerim yapmak için genellikle sütün üzerinde oluşan kaymağı biriktirir. Ama kaymak her zaman bulunmayabilir yerine hazır satılan kaymak ve süt kreması karışımı da kullanılabilir.

Bu açıklamalardan sonra gelelim bizim Höşmerim tarifine…

Bir orta boy kase süt kaymağı,
3 Su bardağı süt,
2 Su Bardağı un (Hamurun kıvamına göre ayarlanacak),
2 Yemek kaşığı tereyağ,
Bir çimdik tuz

Üzerinin Şerbeti için:

2 su bardağı şeker,
1.5 su bardağı su,
çeyrek limon

Teflon tencereye süt ve kaymak, tuz  konup kaynatılırken unu topaklanmasına izin vermeden  yavaş yavaş ekleyin.
Yumuşak bir hamur kıvamına ulaşıncaya kadar un eklenir. Kıvamı profiterol hamuru kıvamında olmalıdır. Bu arada tereyağ da hamura yedirilir ve kızarmadan bir miktar pişirilir.
Daha sonra geniş bir tava veya borcama alınarak orta kalınlıkta döşenir. İsterseniz tavada ocağın üstünde her iki yüzü kızartabilir ya da  isterseniz   borcama döşeyerek fırında iki tarafı  kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz. Kızartma işi bittiğinde her ikisi de ılıkken şerbet dökülür. Orjinalinde şerbet yerine tozşeker, pekmez veya balla servis yapılır. Ben toz şeker döküp yemeyi de çok severim.

Tatlıyı hemen yemek için görüntüler aceleye geldi… Ama tadı muhteşemdi… Umarım deneyip benim kadar seversiniz… Afiyet olsun…

About these ads

16 responses »

  1. Aysel'ciğim,Nasıl da iştah uyandırıyor. Hmmm, ellerinize sağlık.Dolapta koca bir kase, hem de süt kaymağı (Aysun Hanım'ın çiftliğinden gelen sütlerin)duruyor.Ve bu tatlı nasıl da beni kışkırtıyor. Yok yok yapmamam lazım valla. Yine 80 lere çıkarım yoksa.Sizlere afiyetler olsun, ben de yutkunmakla idare edeyim. Nisan'ın üçünde annemi karşılamaya Ankaraya geliyorum. Kısmetse görüşürüz bu sefer.Sımsıcak sevgiler,

  2. Ayselim,canım arkadasım nasılsın ? ellerıne saglık benım ankaralı yengem cok yapar:)hakıkaten kalorısı coookk bol bı tatlı ama zaten 2 kasıkla doyuyorum ben derrrmişim:PPellerinize saglık anneciğinin:)

  3. Ayselcim ellerine sağlık tatlı nar gibi kızarmış:).Ben Balıkesir yöresinin tatlısını yemiştim bunu hiç denemedim. Çok güzel görünüyor, mutlaka denemek lazım:).Sevgiler…aslı

  4. Merhabalar ayselciğim..Çok uzun zaman olmuştu evet şimdi düşündümde benim yediğim muhallebi kıvamında soğuktu…İç anadolunun hoşmerisini ilk defa duyuyorum ben bunu tek zannediyordum:))Mutlaka deneyeceğim canım sevgiler…

  5. Ayselcim,Yarı balıkesirli olarak ben höşmerimi sarı, lor peynirli bilirim. Ankaralı arkadaşlar höşmerimin buralarda farklı yapıldığından bahsetmişlerdi. Tarifi de senden almış oldum böylece. :)Ellerine sağlık canım, eminim çok lezzetli olmuştur. :)

  6. Bizde de böyle aypılır, hele kardeşim ve babam çok severler. Üzerine de şeker ekerler, senin gibi. Özlettin kendini Aysel'ciğim. Daha sık görünürsün artıl herhalde, mutlu bir hafta dilerim.

  7. Aysel'cim, höşmerim bizim yöreninde tatlısıdır(BOLU) fakat biz şerbet dökmeyiz. Ellerinize sağlık canım. Sevgiler..

  8. ayselciğim, nazik ince tüm yorumlarına gönülden teşekkürler ediyorum.. dualarına duacıyım.. sağolasın.höşmerimi ilk kez 27 yıl önce belıkesirli komşum usulünce yapınca tatma şansına nail olmuştumo gün bugün mutlaka seyehatlerimizde çok severek aldığımız tatlılardan dır. sizin tarifide bilirim, ellerinize sağlık canım hepinize afiyetler olsun. sevgiyle.

  9. Aysel cim,Daha önce yemediğim ve duymadığım, çok ilginç ve güzel bir höşmelim taifi paylaşmışsın, eline sağlık :)Çocukluğumdan beri sevdiğim bu tatlıyı yapmayı öğrenmek ve bunun için koyun sütü bulup peynir mayalamak tam bir mutfak macerası idi benim için:)) Defalarca yaptım, gurme olarak babam tadına bakıyordu, tüm aile höşmelime doyduk :)) Kemalpaşa tatlısı hemen yakınımızda ve tazesi bulunduğu için onu hiç evde yapmadım, sadece tatlıyı alıp şerbetledim, şimdye kadar. Ama onu da evde bir gün yapmak istiyorum…Sevgilerimle, güzel bir gün dilerim…

Kulağıma Fısıldayın Söz Kimse Duymaz

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s