YE#29

Standard

Merhaba Yemek Dostları,
Aralık Ayı Yemek etkinliğini düzenlemek bir tesadüf sonucu bana kısmet oldu. Etkinlik kuralarının daha önceden belirlendiğini biliyorum, yeni evsahibi alımının da bir süreliğine kapatıldığını biliyorum. Bütün bunları bilirken acaba bana ne zaman bir etkinlik düzenlemek kısmet olur diye düşünmekten kendimi alamazken bir baktım Aralık ayını düzenleyecek arkadaşımız etkinliği düzenleyecemeyeceğini bildirmiş. Uzun lafın kısası o arkadaşımız Aralık ayını boşaltınca ben de onun yerini alıverdim. Bu arada etkinliği kim düzenleyecekti onu da bilmiyorum. Burdan o arkadaşımıza sevgilerimi gönderiyorum etkinliği düzenleyemese de katılarak kendisini tanımak istiyorum (ama kimbilir belki de tanıdığım biridir?).
Etkinlik konumuzu zeytinyağlı yemekler olarak belirledim. Daha önce yapılan etkinlikleri de inceleyince konu bulmakta biraz zorlandım. Bu yüzden logo belirlemek de biraz gecikti.
Sizlere mutfağımızın vazgeçilmezi zeytinyağı hakkında internette yaptığım araştırmalardan biraz bilgi vermek istiyorum. Aslında bunları hepimiz biliyoruz. Ama etkinlik vesilesi ile hatırlayalım istedim.

Türk mutfağında zeytinyağı… Zeytinin Akdeniz’deki tarihi çok eski dönemlere dayanır. Akdeniz topraklarında yetişen verimli zeytin ağaçları bu bölge ülkelerinin yaşam tarzlarını yoğun olarak etkilemiştir. Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde zeytinyağı ticareti tüm Akdeniz’i içine alan bir yapıya sahip olmuştur.

Zeytinyağı günümüzde özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğun olarak kullanılır. Ege yöresinde sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden zeytinyağı günümüzde Türkiye’nin birçok bölgesinde üretiliyor. Zeytinyağlı yemekler, dünyada “soğuk başlangıç yemekleri” olarak kabul edilse de, Türk mutfağında zeytinyağlılar başlangıç yemeği sayılmaz. Bizde zeytinyağlılar ana yemek kategorisinde kabul edilir. Özellikle sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezlerinden olan zeytinyağlı yemekler, dünyada ‘zeytinyağlılar’ kavramının kullanıldığı tek ülkenin Türkiye olmasını sağlamaktadır

Türkler, Anadolu’yu Doğu Roma İmparatorluğu’ndan devralırken, Romalılar’ın zeytinyağı kültürünü korudular, korumanın da ötesinde zenginleştirdiler. Anadolu’daki kültürler mozayiği Osmanlı potasında eridi ve ortak bir Anadolu kültürü oluştu. Zeytinyağlı yemeklerin Osmanlı mutfağında daima çok özel bir yeri oldu. Zeytinyağıyla yapılan yemekler, Osmanlı döneminde şehirden köylere kadar yaygınlaştı. Osmanlı mutfağı, bugünkü yemek kültürümüzün de temelini oluşturdu. Türkiye’de zeytinyağı deyince hayali bir Samsun-İskenderun hattından söz edilir. Buna göre zeytinyağlı yemekler, en çok bu hattın batısında kalan bölgede yoğun bir şekilde yapılır. Zeytin ağaçlarının buralarda yetişmesi de, bunun bir göstergesidir. Bu durumun tek istisnası Gaziantep ve çevresidir. Bu bölgede zeytinyağı üretilir ve birçok zeytinyağlı yemek severek yenir. Ege kıyılarına baktığımızda ise, bölge insanının zeytinyağıyla birlikteliğinin sabah kahvaltısında başladığını görürüz. Sabahları sofraya bir çanak zeytinyağı getirilir, üzerine kekik ve kırmızı biber ekilir ve kızarmış ekmek banılarak yenir. Diğer bölgelerde ise zeytin, kahvaltı sofrasının değişmez yiyeceklerindendir. Zeytinyağlı yemekler, dünyada “soğuk başlangıç yemekleri” kategorisinde değerlendirilse de, bu sınıflandırmanın Türk mutfağı için tam doğru olduğu söylenemez. Çünkü zeytinyağlıları yemeğin başında ve az miktarda yemek, bizlerin yemek alışkanlıklarına uymaz. Türkiye’de zeytinyağlılar, ana yemekler arasında kabul edilir. Yüzyıllardır, sıcak yaz günlerinde hafif ve serin bir yemek yemek için zeytinyağlılar tercih edilir. Dediğimiz gibi, ülkemizde zeytinyağı en yoğun olarak Ege kıyılarında tüketilir. Dolayısıyla Ege insanının zeytinyağının kullanımı konusunda uzman olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Biraz da zeytinyağının faydalarına göz atalım.
Doğanın insan oğluna armağan ettiği en değerli besinlerden birisidir zeytinyağı. Bu mucizevi yağın sağlık açısından sunduğu nimetler saymakla bitmez . Çocukluktan yaşlılığa yaşamımızın her döneminde zeytinyağı sağlığımızı bir çok açıdan olumlu yönde etkiler. Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kolesterolü azaltarak damar tıkanıklıklarını önler. Zeytinyağı kolesterol içermez. İnsan bünyesinde kandaki kolesterol seviyesini düşürür, kötü huylu kolesterolü azaltırken, iyi huylu kolesterole dokunmaz. Halbuki diğer bitkisel sıvı yemeklik yağlar kolesterol seviyesini düşürürken kötü kolesterol ile birlikte iyi kolesterolü de düşürür. Bu durum zeytinyağı lehine büyük bir avantajdır. Sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitliğini azaltarak gastrit veya ülsere karşı koruyucu bir rol oynar. Safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur. Kemik ve dişlerin gelişmesini hücre ve dokuların yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir. Bebek bekleyen ve emziren annelerin beslenmesinde en uygun yağdır. Zengin antioksidan içeriğinden dolayı yaşlılarda ve bebeklerde beyin ve sinir sisteminin gelişme ve yenilenmesinde oldukça önemli rol oynar. A, D ve E vitaminlerince zengindir. Zeytinyağı, hazmolma derecesi en yüksek yağlardan biridir. Antioksidan maddeler içermesi nedeni ile diğer yağlara göre yüksek sıcaklıklarda bile daha dayanıklıdır ve bu özelliğine bağlı olarak kızartmalarda kullanılabilecek en sağlıklı yağdır. Zeytinyağları, bileşimi nedeniyle derin yağda kızartmalarda diğer bitkisel sıvı yağlardan çok daha fazla defa ve süre bozulmadan kullanılabilir. Zeytinyağı, ekmek, pasta, kek, bisküvi vb gibi fırında pişen mamullere lezzet verir, bu tip gıdaların kurumasını önler.

Bütün bunlar zeytinyağını mutfağımızdan eksik etmemek ve her yemeğimizde kullanmak için yeterli değil mi? Evet ne duruyoruz haydi mutfağa…. Eminim birbirinden lezzetli, birbirinden sağlıklı zeytinyağlı yemekler vardır sizlerde. Etkinliğimize herkesi bekliyorum. Tariflerinizi
sicakpaylasimlar@gmail.com adresine nerden katıldığınızı ve blog adınızı belirterek resimlerinizle
15 Aralık 2007 tarihine kadar gönderdiğiniz takdirde burada yer vereceğim. Sıcacık Paylaşımlarda görüşmek üzere hoşcakalın sevgiyle kalın.

NOT: Bilgi Alınan Kaynaklar
http://web.netbul.com/yemek/detay.asp?ID=47
http://www.denizce.com/zeytinyag.asp
http://www.zae.gov.tr/zeytinyagi/5.asp

EK NOT DÜZELTME: Etkinlik kodunu ekledim. Düzgün çalışıyor. Sevgilerimle
EK NOT 2: LOGONUN SİTELERDE DÜZGÜN GÖZÜKMEMESİNDEN DOLAYI YENİ LOGO DÜZENLEDİK. SEVGİLİ YASEMİN’İN DESTEĞİYLE YENİ LOGOYU EKLEDİM İLGİLENEN ARKADAŞLARA DUYURULUR.

Bir cevap »

  1. Müge Hanım merhaba hoşgeldiniz. Bizim Nilay Hanımla bir problemimiz yok ama vakit bulduğumda ve hoşuma giden bir şablon olursa değiştirebilirim. Sevgili Ayşegül sizde hoşgeldiniz. Beklerim tabiki. Elini çabuk tut. Sıcacık Sevgiler…

    Beğen

  2. Ayselciğim merhaba, çok çok güzel bir site oluşturmuşsun!Ellerine sağlık!Etkinliğin de çok çok güzel, katılmaya kararlıyım bir aksilik olmazsa!Canım, beni linklerine de eklemişsin, çok çok teşekkür ederim!Ben de seni yemek yapan komşular linklerime ekleyeceğim söz! Bir kaç güne kadar!Sıcacık sevgiler!

    Beğen

  3. Sevgili MutlulukmutfaktagizlidirSiteme yaptığın güzel yorumuna teşekkürler. Etkinlik konusunun herkesce beğenilmesi beni ayrıca sevindiriyor. Etkinlikde seni görmek beni çok mutlu edecektir. Sıcacık kocamaaaan sevgiler…

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.