PORTAKAL ŞEKERLEMESİ

Standard


Evdeki portakalların kabuklarını değerlendirmek ve keklerde kurabiyelerde portakalın o nefis aromasını kullanmak için Portakal Şekerlemesi yaptım.

Açıkcası yaparken biraz tereddüt ediyordum acı olurmu diye. Ama yaptıktan sonra sonucu görünce boş yere tereddüt ettiğimi anladım.

Artık evde yenen her portakalın kabuğu şekerleme yapmak veya rendelenip şekerlenip buzluğa kaldırılmak üzere tarafımdan korunmaya alınmıştır…

Daha önce hiç yapmadığım için 3 portakalın kabuğuyla yaptım şekerlemelerimi. Nasıl mı yaptım? Hemen anlatayım.

3 adet portakalın kabuğunu 2 gün suda beklettim. Sık sık suyunu değiştirdim. İlk suyuna 1 tatlı kaşığı tuz ekledim. Sonraki sulara tuz eklemedim, sadece mutfağa girdikçe suyunu değiştirdim. İkinci günün sonunda portakalları sudan çıkartıp soğuk suda iyice yıkadım. Tencereye aldığım kabukların üzerini geçecek kadar su ekleyip bir taşım kaynatıp suyunu döktüm ve yeniden kaynattım. Toplam beş kere kaynatıp suyunu döktüm.

Kaynatma işlemi bitince kabukları soğutup içindeki beyaz kısımlarını bıçakla çok derine inmeden temizledim. Julyen doğradığım portakal kabuklarını tekrar tencereye alıp üzerine 1 su bardağı su ve 1.5 su bardağı toz şeker ekleyerek kısık ateşte kaynattım. Kaynarken 3-4 damla limon suyu ekledim. Kaynatma işlemi portakal kabukları şeffaflaşıncaya kadar sürdü.
Soğuduktan sonra yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizip üzerine 2-3 yemek kaşığı toz şeker gezdirerek kurumaya bıraktım. Kuruduktan sonra cam kavanozda buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.

Galiba fazla aceleciyim ki sonucu test etmek için evde annemin yaptığı browniyi yerken üzerine bu şekerlemelerden doğradım… Sonuç harikaydı… En kısa zamanda başka lezzetlerde denemek için sabırsızlanıyorum… Sizde portakallı lezzetleri seviyorsanız hadi mutfağa… Biraz zahmetli gibi görünse de sonuç emin olun sizi üzmeyecek… Deneyenlere afiyet olsuuuuunn…

Sevgili Yıldız’ın düzenlediği Mandalina ve Portakallı Tarifler Etkinliğine işlerin yoğunluğu nedeniyle hazırlanamadım, arşivdeki eski tarifler ile katılmamı uygun gören Yıldız’a kolaylıklar diliyorum. Sevgiler Yıldız. 
Reklamlar

16 responses »

  1. GÖNÜLCÜĞÜM PORTAKALLAR SENİ BEKLİYOR HADİ MUTFAĞA…RAPUNSELİMMM BEN BİLİYODUM ZATEN SENİN YAPMAK İSTEDİĞİNİ SANA TARİF OLSUN DİYE YAPIP EKLEDİM :))SEVGİLİ EMİNE, SEVGİLİ HÜLYA DENEYİN PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ…TATLI HATIRALAR; ÇOK UĞRAŞTIRMIYOR MERAK ETME YAPARSIN SEN…EZGİCİĞİM TEŞEKKÜRLER…KEPÇEM BENİM SİHİRLİ KEPÇEMMM… ELİNİ ÇABUK TUT PORTAKALLAR BİTMESİN…IŞIL ABLAM SİZİN DEĞERLİ YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ… ÇOK TEŞEKKÜRLER… SEVGİLİ LAVANTİN HAKLISIN PORTAKAL BENCEDE BAZI TATLILARA ÇOK YAKIŞIYOR…EDACIĞIM HADİ CESARET… KORKULACAK BİŞEY YOK… SEN NELER YAPIYORSUN… BUNU DA YAPARSIN… FERHANCIĞIM YAZIMDA BELİRTMEYİ UNUTMUŞUM KUSURUMA BAKMA AMA EN BÜYÜK YARDIMCIM SEN OLDUN… TEŞEKKÜRLER…SERAPCIĞIM KESİNLİKLE DENEMELİSİN… TEK DİKKAT EDİLECEK KONU SIK SUYUNU DEĞİŞTİRİP 5-6 KERE KAYNATIP ACISINI ÇIKARTMAK…HERKESE GÖNÜLDEN SICACIK SEVGİLER…SEVGİLİ BALKABAK VE SEVGİLİ GÖNÜL TEŞEKKÜRLER…

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s