Portakal Reçeli

Standard

Artık yaz meyvelerinden reçel yapıyoruz ama annemin portakal reçelini ben çok severim. Gerçi portakal reçeli diyorum ama içinde portakalın yanı sıra limon ve greyfurt da var.

***** ***** *****
Artık incir reçeli, çilek reçeli yapma vakti gelmişken portakal reçeli nerden çıktı diyeceksiniz ama reçel yapılalı epeyce oldu. Arşivimde bulunmasına adına eklemek istedim…
***** ***** *****
Reçelimiz için
5 Adet orta boy portakal,
2 Adet greyfurt,
1 veya 2 Adet limon,
Şeker miktarı ise annemin pratik ölçüsüyle. (Meyveleri doğradıktan sonra bir kaba koyun. O kabın yarım ölçü fazlası kadar. Yani İki kap meyve çıkarsa 2.5 kap şeker)
***** ***** *****
Portakal, greyfurt ve limonları iyice yıkadıktan sonra kabukları rendenin ince kısmıyla rendelenir. Çok fazla derine inmenize gerek yok. Greyfurt kabuğu haricinde diğer kabukların rendesini atmayın kek ve kurabiyelerde değerlendirmek üzere buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.
***** ***** *****
Meyveler bütün halde iken su dolu büyükce bir tencereye alıp 1.5 yemek kaşığı tuz ekleyerek 2-3 saat bekletin. Sonrasında 3 gün boyunca suyunu sık sık değiştirin. 3. günün sonunda sudan alarak hafifce sularını sıkın. Ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartarak eşit boyda doğrayın.
***** ***** *****
Meyveleri ölçerek tencereye alın. Üzerine meyvelerin 1.5 katı fazla şeker ve 1 çay bardağı su ekleyerek kısık ateşte kıvamını alana kadar yaklaşık 25-30 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra kavonozlara alıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Sevgili Yıldız’ın düzenlediği Mandalina ve Portakallı Tarifler Etkinliğine işlerin yoğunluğu nedeniyle hazırlanamadım, arşivdeki eski tarifler ile katılmamı uygun gören Yıldız’a kolaylıklar diliyorum. Sevgiler Yıldız.

37 responses »

  1. Aysel hanım yolladığınız yoruma ancak cevap verebiliyorum çünkü yorumları yanıtlamayı henüz ögrendim:)) Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Ayrıca reçel çok güzel görünüyor. Nede olsa anne reçeli. Anneciğinin ellerine sağlık. Taşınma telaşı bitince tarifinide beklerim. Bu arada Allah kolaylık versin.Sevgiyle…

    Beğen

  2. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 23http://porselendemlik.blogcu.com ,http://birdemliksohbet.blogspot.com vehttp://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.Akşamüstü sohbetine gelen dostlaraHanımlarla yapılan günlereBeş çayına gelen misafirlereHer biri birbirinden lezzetli tarifler12 Mayıs 2008 (pazartesi) , 25 Mayıs 2008 (pazar)tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 23http://www.deryadanlezzetler.com arkadaşımızda düzenlenecektir..Tüm blogcu arkadaşlarımızın katılımlarını bekliyoruz..22, etkinliğimize harika bir ev sahipliği yapanhttp://fatostuncay.blogcu.com/ arkadaşımıza vetüm katılımcılara sonsuz teşekkürler ediyoruz..Sevgilerimizle..PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..Yayına Hazırlayanlarhttp://nasibim.blogcu.comhttp://birdemliksohbet.blogspot.comSorumlu Müdürhttp://selmahlc.blogcu.comGrafik Tasarım DüzenlemeYağmur İparSizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.Bunun için yapmanız gereken tek şey:AdınızıSitenizin adresiniDergide yer almasını istediğiniz tarifin adınıTarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır.Örnekisim: SEVİL SAHİNsite adı: http://birdemliksohbet.blogspot.comTarif : SALATA YARIŞMASILink:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.htmlAyrıca bu dergi için sponsor olmak istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine başvurabilirsiniz.

    Beğen

  3. Portakal receli berrak ve nefis olmus annecigin ellerine saglik,sanada kolayliklar dilerim tasinmak yerlesemek bayagi yoracak seni,can sagligi olunca hepsi olur yavas yavas.sevgiler canim

    Beğen

  4. Ben bu reçeli bir türlü beceremiyordum, şimdi öğrendim tuzlu suda bekletilmesi gerektiğini. Hem çok güzel görünüyor, annenin ellerine sağlık, hem de tarifi paylaştığın için teşekkürler Aysel’ciğim.Sevgilerimle.

    Beğen

  5. BENİM İÇİN BÜTÜN REÇELLER BİR YANA, PORTAKAL REÇELİ BİR YANA.. ENN SEVDİĞİM REÇELDİR. ELLERİNE SAĞLIK CANIM. BU ARADA DA KOLAYLIKLAR DİLERİM. GEÇEN YAZ BİZ DE TAŞINDIK. HEM DE TEMMUZ SICAĞIYDI. NASIL ZOR VE YORUCU OLDUĞUNU BİLİRİM. AMA BENİM İÇİN ÇOK GÜZEL BİR TARAFI DA ŞU OLDU; TAŞINIRKEN 7 KİLO VERDİM.🙂 BU KIŞ YARISINI GERİ ALDIM, O AYRI MESELE.😦 NEYSE CANIM. TEKRAR KOLAY GELSİN SANA. GÖRÜŞMEK ÜZERE, SEVGİLER….

    Beğen

  6. Defneciğim teşekkürler. Birazcık tadına bakayım diyorum kasenin dibini görüyorum :)Salihacığım portakal reçeli sevenler grubu oluştursak mı acaba :)Banucuğum senide por-reç-sev. derneğine alalım :)Senemciğim çok sağol canım…Deryacığım yollayım bir tabak sana :)Gökçeciğim elini çabuk tut. Son portakallara yetişirsin belki :)”Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler” ben de sana mutlu tatiller diliyorum…Canım Nurgülüm güzel yorumunu anneme ileteceğim. Ayrıca teşekkürler canım inşallah bir gün seninle de tanışırız…Yıldızcığım Teşekkürler. Bak tarifi ekledim…Serapcığım,Nihancığım teşekkürler…Sevdacığım teşekkürler. 3. buluşma ne zaman? Aranızda olmayı çok isterim…Peynir Höşmelimi rica ederim ne demek. Beğenmene sevindim…Nilgün teşekkürler…Baharçiçeği sağol arkadaşım. Bakalım yavaş yavaş taşınacağız artık…Betülcüğüm tuzlu su sanırım acımtrak tadını alıyor. Bir de böyle dene bakalım…Gönülüm bende seni öptüm canikom hemde kocaman öptüm :)Nagehan, Hünerlieller, Handeciğim,Kirazdünyası, Canım Özlemim, Sevgili Melek,Sofra Özlemi, Begüm heğinize çok teşekkürler.. Güzel yorumlarınızı anneme ileteceğim…Sevgiler…

    Beğen

  7. Canımetkinliğekatılımın için çok teşekkür ederim..Tariflerden biri yarın yayında olacak diğerlerini gelen tariflerin arasına sepiştirerek yayınlıyacağım….Teşekkürler………..

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s