Portakallı Kurabiye

Standard
İşte benim favori kurabiyem… Portakallı kurabiye… Yıllardır yaptığımız yoğun portakal tadında harika bir kurabiye… Bir kurabiye klasiği… Şimdi bir kurabiye için bu kadar dil dökülür mü diyeceksiniz… Diyebilirsiniz tabi… Ama evet bu kurabiye bana göre bütün övgüleri hak ediyor…
Bizim evde kışın en çok yapılan kurabiyelerdendir kendisi… Portakallar dolapta kötü olmaya başlamışsa ilk iş güzelce yıkayıp kabuklarıyla birlkte rendelemek olur… İçine bir su bardağı toz şeker de ekleyip poşetlenerek buzluktaki yerini alır ve kurabiyeye katılacağı günü bekler…
*****
Burda kullandığımız portakallar geçen kışdan kalma… Buzluğun ücra bir köşesine saklanmış tarafımızdan bulunmayı bekliyordu…
*****
Her zaman hazırda portakal rendesi olmayabilir. Bu durumda kabuklarıyla birlikte rendelenmiş 1adet portakal akşamdan 1 su bardağı tozşekerle ıslatılır. 1 su bardağından biraz az sıvıyağ 5 su bardağı una yedirilir. Bir adet yumurtanın sarısı ve 1 paket kabartma tozu da bu karışımdaki yerini alır. Yumuşak bir hamur yapılır ve bildiğiniz klasik kurabiye şekli verilir. Önce yumurtanın akına ardından toz şekere batırılarak (fındık kırıkları olursa daha da güzel olur) fırında kızarana kadar pişirilir…
*****
03.12.2008 EKLEMESİ:
Arkadaşlar, gerek yorumlarınızdan gerekse gelen mailler nedeniyle kurabiyenin yapımıyla ilgili açıklama yapmak gereğini duydum…
Bu kurabiyenin hamurunda kıvam verici olarak yoğurt vs. kullanmadığımız için portakalı kabuklarıyla rendeledikten sonra mümkün olduğunca kendisini de rendelemeye çalışıyoruz. Bunun için varsa blenderdan da geçirebiliriz. Ya da portakalın suyunu sıkıp ekleyebiliriz. Rendelenmiş portakal kabukları ve diğer kısmını şekerle ıslattıktan sonra biraz elimizle yoğurursak portakalın kabuğundaki acı tadı da yok etmiş oluruz…
*****
Sunum önerisi : Toz şeker klasik bir sunum olduğu için hem mideye hem göze hitap etsin diyorsanız file badem de çok yakışacaktır.
Burda da yakın plan görüntüsü… Uzun süre bayatlamadan bekler… Aslında ben ertesi günü biraz yumuşadığında daha çok seviyorum Portakallı Kurabiyelerimi…(Bu kadar kurabiye lafı edince dayanamadım mutfakdan bir parça ağzıma attım geldim… Neyse sizler yabancı değilsiniz aslında diyete başladım; aramızda kalsın tamam mı 🙂

Sımsıcak kocaman sevgiler…
 Sevgili Yıldız’ın düzenlediği Mandalina ve Portakallı Tarifler Etkinliğine işlerin yoğunluğu nedeniyle hazırlanamadım, arşivdeki eski tarifler ile katılmamı uygun gören Yıldız’a kolaylıklar diliyorum. Sevgiler Yıldız.

Reklamlar

23 responses »

  1. Ayselciğim, tahmin edebiliyorum kurabiyedeki portakal kokusunu. Bu kadar övgüyü hakediyor o nefis koku. Ben de geçen yıl portakal kabuğu rendeleyip kavanoz ile dondurucuya koymuştum, çok pratik oluyor. Fakat ben beyaz kısmına ve sulu dilimlere inmeden sadece kabuğu rendeledim, sonra suyunu sıkıp ayrı şişelere doldurup dondurucuya attım. Senin “kabuklarıyla birlikte rendelemek” cümlenden portakalın kendisininde rendeye girmiş olduğunu anladım??? Beyaz ve dilim kısımlarınıda mı rendeliyorsun. suyuda giriyormu???? Sevgilerimle..

    Beğen

  2. Yani bu kadar anlatmadan sonra gelip benim de bir parça ağzıma atasım gelmedi desem yalan olur:)Gece gece ne heveslendiriyosun beni Ayselim:)Ellerine sağlık hemen denenecek:)Sevgiler

    Beğen

  3. canımmm enfessss…ellerıne saglık…portakalın kabuguyla rendelıyoruz derken anlamadım canım hadı kabugu neyse ıcını nasıl rendelıyoruz? bana acıklayabılırmısın canım:)ben saftoroz anlayamadım da:))bırde sıten emege saygı dıyıp duruyo yaaaa…bu tarıfı maıl atarmısın canım:))bayıldım yapacagımda…sevgılerımle:))))

    Beğen

  4. Sevgili ayselciğimSayfana girdiğimde yıllar öncesine gittim. Annem bu kurabiyeyi çok yapardı. Okuldan eve geldiğimde merdivenlerde duyardım portakal kokusunu. Yanında çay ile nefis gider. Haklısın yumuşadığında daha güzel oluyor. O zamanlar rejim falan düşünmediğimden tepsinin yarısını götürürdüm.Ellerin dert görmesin afiyet olsun canım

    Beğen

  5. Sayfanı açıpta bu kuarabiyeleri görünce gülümsedim:)) klasik kurabiye üzerinde toz şeker serpmişsin.bazı tatlara klasikleşir ve taa çocukluğumuzdan gelen hoşluklukları hatırlatırsa bir başka oluyor.ellerine sağlık.bak şimdi benimde var senin gibi buzlukta porakallarım hemde geçen yıldan kalma, ay bizde ne kirli çıkıyız:)))geçen yılkı portakallar duryor:)))canım çok öptüm,sevgiler.

    Beğen

  6. Aysel’ciğim,Bu kurabiye ile beni de çocukluğuma götürdün. Bizler küçükken annemin en çok yaptıkları arasındaydı. O zamanlar çok fazla çeşit de bilinmezdi zaten. Hep böyle doğal meyveler, kabukları kullanılırdı.Ellerine sağlık canım.Diyetin de hayırlı olsun. Zamanlamanda inşallah hata yapmamışsındır. Malum önümüz bayram. Dayanabilmek çok zor olsa gerek.Kucak dolusu sevgilerimle,

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s