Ispanaklı Börek

Standard
Geçtiğimiz haftalarda çok sevdiğim arkadaşım Vildan’a giderken yapıp götürdüğüm peynirli ıspanaklı börekler… Vildancığım uzun süren özlemini ikiz bebekleriyle giderecek. Şu anda sekizinci ayında.  Dualarım onunla bir an önce sağlıkla bebeklerini kucağına almasını diliyorum…
Vildancığımı yormamak için üç kişi aramızda menüyü paylaştık… Ben açıkcası yufkadan börek yapmayı düşünürken anneciğimin desteğiyle kendimi börek açarken buldum…
Bu böreğin yanısıra bir de kuru meyveli kek yapıp götürdüm. Kekin görüntüsünü almaya fırsat olmadı. Ama daha önce yaptığım portakallı keki kuru meyveli olarak yapıp götürdüm. Üzerine de iki adet portakalın suyunu 2 tatlı kaşığı nişasta ve 3-4 tatlı kaşığı şekerle pişirip sos olarak döktüm…
Daha öncede börek ya da baklava yaparken anneme yardım etmişliğim vardır ama bu sefer kendimi gayet başarılı buldum… Öncekiler gibi acemice açmadım hamuru; en azından şekli diğerleri gibi yamuk değil muntazamdı 🙂
Son zamanlarda yaptığım gibi bu gün de tarifi  daha sonra vereceğim diyor, sizlere sevgilerimi gönderiyorum…

TARİF ZAMANI

1 Yumurta (akı içine, sarısı üzerine),
1.5 Bardak süt,(Pınar Süt kullandım)
4-5 Su bardağı un (duruma göre daha fazla olabilir)
1 Yemek kaşığı sirke,
1 Çay bardağı zeytinyağı,
1/2 Paket kabartma tozu
750 gr. Ayıklanıp yıkanmış ıspanak,
2 Adet orta boy soğan,
1 Çorba kasesi ufalanmış beyaz peynir,
Tuz-karabiber,
Sıvıyağ
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun. Yıkayp doğradığınız ıspanakları ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Peynir, tuz ve karabiberi ekleyip ılıtın. Ben en çok ıspanaklı peynirli böreği seviyorum, sizler isterseniz iç malzemesini damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Patatesli, kıymalı ne isterseniz.
Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yapın (hani kulak memesi derler ya işte ondan). Hamuru 15-20 dakika dinlendrin. Sonra sekiz eşit parçaya ayırıp zemini unlayarak orta kalınlıkta açın. Açılan yufkaları 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile yağlayıp bir kenarını hafifce katlayın. Katladığınız kenara iç malzemesini koyup rulo şeklinde sarın. Bütün hamuru bu şekilde açın. Hamur rulosunu isterseniz tepsiye ortadan başlayıp dolayarak sarın. İsterseniz yanyana uzunlamasına dizin. Üzerine hafifce sulandırdığınız yumurta sarısını sürerek  önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Reklamlar

19 responses »

  1. Biz bebeğimize kavuştuk, siz de sağlıcakla kavuşun dilerim. Ah annelerimiz ve onların açma börekleri, ah! Görüşmek üzere sevgiyle kal arkadaşım.

    Beğen

  2. Ayselcim darısı başıma inşallah.Kendi hamurunu açmak gibisi var mı,öyle lezzetli olmuştur ki tahmin ediyorum.Arkadaşına hayırlı bir doğum diliyorum.Ellerine sağlık..Sevgiler..

    Beğen

  3. Ayselcim,Maşallah valla! Ispanaklı peynirli böreği çok severim ama açma olursa daha da çok severim!Çok canım çekti.. :)Ellerine sağlık canım..Arkadaşına da kolay bir doğum diliyorum. 🙂

    Beğen

  4. Allah hayırlı sağlıklı şekilde gelmelerini nasib eylesin ufaklıkların.bu arada sende maşAllah neler döktürmüşsün uzun zamandır,uğrayamayan birisi için helede benim gibi:)

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s