Bazlama

Standard
 Ramazanda sahur sofralarımızda en çok tükettiğimiz hamur işidir bazlama. Anneciğim de çok güzel yapar…

Fotoğrafta görülen bazlamanın 1/4’ü yeter bana yani yarımın yarısı… Yanına misss gibi peynir, zeytin, bir bardak da çay… Sabah kahvaltılarında ısıtıp arasına tereyağ, haşlanmış yumurta koyup yemesi de ayrı güzeldir. Bu kadar laftan sonra tarifi ilk fırsatta diyorum :)Bu aralar yine bir yoğunluk aldı başını gidiyor bakalım hayırlısı…

Pınarcığım tarifi bekliyor biliyorum. Bu tarif senin için Pınarcığım, inşallah çok bekletmedim seni :))

Vereceğim ölçü biraz fazla ama yapacak bir şey yok…

2 Kg una 2 pakent instant maya ve 1 yemek kaşığı tuz eklenerek ılık su ile yoğurulur. Hamurun kıvamı kulak memesi tabirinden biraz daha yumuşak olacak. Bu kıvamı yakalamak için yeterli ılık suyunuz hazır olsun. Hamur kıvamını alınca 10-15 dakika iyice yumruklayarak yoğurmak püf noktalarının ilki. Yoğurma işlemi bitince üzerini örterek en az 20 dakika mayalanarak kabarmasını bekliyoruz. Mayalanıp kabarınca elimizi unlayarak birinci fotoğrafta görülen tahta spatül ile küçük parçalar kopartarak yine unlamış olduğumuz yuvarlak tahta üzerinde şeklini vererek temiz bir örtü üzerinde en az 15 dakika bekletmek de bu işin ikinci püfü. Burda yer mayasını alması gerekirmiş annem öyle söyledi… Yer mayasını aldıktan sonra yuvarlak tahtamızın (yaslaaç mış adı) yardımıyla örtüden alıp büyük teflon tavada çok yüksek olmayan ısıda pembeleşene kadar iki yüzünü pişiriyoruz. Sıcakken arasına tereyağ sürüp beyaz peynir ve çayla afiyetle yendiğini söylemeye bilmem gerek varmı :))

15 responses »

  1. Aysel'ciğim,Ben tarhanaya takıldım kaldım. Akşamları yanında bir dilim ekmekle tarhana çorbası yetiyor artık bana. Bütün kış tarhana içeceğim anlaşılan. Tabii yanında ev bazlaması olsa hiç fena olmaz. Anneciğinin ellerine sağlık!

    Beğen

  2. Ayselciğim,Uzun zamandır bir bazlama tarifi arıyorum. Nolur tarifini yayınla. Portakallı kurabiyen gibi banko bir tarif olduğuna eminim. :)Bu arada senin yarışmadaki yemeğinin adı ne? Ben de seni oylayayım şekerim.🙂 Bir de ne kadar zamanda yayınlanıyor? Eğer bir aksilik varsa, ben de yollayayım bir daha.🙂

    Beğen

  3. ayselcim nasılda güzel anlatmışsın nasılda güzeldir şimdi yumuşak sıcak misler gibiiiiiiiiii nasılda canım çektiiellerinize sağlıkkocaman sevgilerrr

    Beğen

  4. Merhaba,Annemi hatirladim bazlamanizi gorunce. Annem de hic usenmez, sahur vakti hepimize fazla fazla yetecek kadar yapardi bu bazlamalardan. Ben yumurta kirmaya useniyorum Allah'im, bu ne buyuk fedakarlik!Annenizin ellerine saglik. Selam soyleyin…Sevgiylen..

    Beğen

  5. Bana çeyrek yetmez. Sıcakken tereyağıyla çok kaçırıyorum çok. Hele Kızılcahamama'dayken her sabah sıcak satılıyordu, öyle çok yedik ki. Annelerin yaptığı başka güzel tabii.

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s