Aşure

Standard
 
Bu aralar annemin yemekleri gündemde… Kabak tatlısından sonra sırada anne aşuresi var. Her aşure zamanı bloga eklemek isterim bir türlü kısmet olmadı, bu yıl da son anda kurtardım…
Bu yıl yapım aşamasında anneme yardım edip ben de öğreneyim istiyordum ama pazartesi gününe yetiştirmem gereken acil bir işim vardı ve pazar gününü iş yerinde çalışarak geçirdim ve annemi aşure malzemeleriyle baş başa bırakmak zorunda kaldım…
Aşure yüzyıllardır aynı heyecanla devam eden bir gelenek. Ama lezzetini tutturmak ayrı bir marifet. Gerçi iş yerinde hamile bir arkadaşımız var, ve canı aşure istemiş, ben de bir kase tatması için ona getirdim ve lezzet olarak tam not aldı. Annesi başka şehirde olduğu için isteyememiş, bir yakını göndermiş aradığı tadı bulamamış, dışarıdan almış onda da hüsrana uğramış. Annemin aşuresini yediğinde tam anne aşuresi olmuş, çok beğendim dedi.
Tarifi ve ölçüleri daha sonra vereceğim, önce aşure yapımının püf noktalarına bakalım. Bu püflere dikkat edersek rengi ve kıvamıyla harika bir aşure elde edebiliriz.
Yapılışı her yöreye göre değişiklik gösteren ve genel olarak buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi ona yakın bakliyat, meyve ve kuru yemişlerin katılmasıyla özenle hazırlanan aşure, protein ve vitamin kaynağıdır.
Malzemelerden buğdayın akşamdan pişirilmesi, nohut, fasulye, kuru üzümün de akşamdan ıslatılması gerekir.İncir, kayısı, kuru üzüm iyice yıkanıp üzerindeki tozdan arındırmalı.  Aşurenin renginin güzel olması için, incir en son ilave edilir. Yoksa incir aşureyi karartır. Suyunu eklerken 1-2 tatlı kaşığı nişastayı bir miktar sütle açıp bu karışımı bir su bardağı süte tamamlayarak ekleyelim ki rengi güzel olsun. Üzerini süslerken kullanılacak ceviz, tarçın ve fındık fıstık gibi malzemeleri servis yaparken eklemek de renginin kararmaması için dikkat edilecek başka bir nokta.
TARİF ZAMANI GÖRÜŞMEK ÜZERE
Ziyaretiniz İçin Teşekkür Ederim, Her Zaman Beklerim… Aysel…

12 responses »

  1. Allah kabul etsin, bereketini eksik etmesin. Anne eli değimiş aşurenin tadı bir başka olur. Püf noktaları da çok güzel olmuş… Ellerinize sağlık olsun, sevgili AyselSağlıklı ve mutlu bir yıl geçirmenizi dilerim…Sevgiler.

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s