Portakallı Halka Tatlısı

Standard

Lezzet Dergisinin Nisan sayısını incelerken gözüme çarptı, aslında anneciğim özellikle biz çocukken çok sık yapardı. Cumartesi günü dişime dolgu yapıldı, doktorum bir-iki saat bir şey yeme deyince eve geldiğimde kurtlar gibi açtım. Üstüne bir de dergideki birbirinden güzel tarifleri görünce açlığım tavan yaptı. Önce dolapta akşamdan kalan erişte ve 3-4 adet lahana dolmasını yedim ama kesmedi. Dergide de bu güzelleri görünce dayanamadım kalktım yaptım. Öyle gözüm dönmüş ki hemen kendime göre kızartıp yedim. Kalan hamuru da sarpaklayıp buzdolabına kaldırdım pazar kahvaltısında tüketmek için. 

 Annem portakal kabuğu koymadan yapardı bu tatlıyı bize. Eskiden şimdiki gibi derin donduruculu dolaplar olmayınca buzlukta saklanacak börek, çörek, kek vs. olmazdı.  Acil bi misafiri ya da karşı komşu çaya geldiğinde hemencecik yapar herkesi şaşırtırdı. Aynı hamurun tuzlusunu yapar arasına maydonozlu peynirli harç koyup minik poğaçalar şeklinde kızartıp, hem tatlısınu hem tuzlusunu çay demlene kadar yapıverirdi. Aslında geçmiş zaman kullanıyorum ama hala bu gibi durumlarda yine yapar canım annem. Şimdi her daim buzlukta ikramlık bir şeyler bulunuyor, ama yine de olmadığı zamanlar olursa bu halkalar kurtarıcı görevi görüyor. Sizlere de tavsiye ederim.  Beş çayına, çocuklar okuldan gelince atıştırmalık olarak yapabilirsiniz. Çok konuştum galiba, artık tarif zamanı. Dergideki ölçülere aynen uydum. Oldukça bereketli bir hamur çıkıyor.

PORTAKALLI HALKA TATLISI (4-6 Kişilik)

Malzemeler
1 Yumurta,
1 Çay Bardağı sıvıyağ,
1 Çay Bardağı süt,
1 Çay Bardağı toz şeker,

1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya,
2 Yemek Kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi,
Un, kızartmak için sıvıyağ
Üzerine pudra şekeri ve tarçın (dergide eritilmiş çikolata ile süslenmişti ama benim beklemeye sabrım yoktu)


Yapılışı

Karıştırma kabına sıvı malzemeleri katın içine yumurtayı kırıp, portakal kabuğu rendesi, un, kabartma tozu ve
vanilyayı ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. 
Unlanmış tezgahta 1.5 cm kalınlığında merdane ile açıp, kurabiye kalıbı veya çay bardağı ile kesip daha küçük bir kalıp ile ortasını delip halka şeklini verin. Kızdırılmış bol yağda kızartıp kağıt havlu serdiğiniz servis tabağına alın. Ben ortasından çıkanları da kızartıp tekrar ortasına koydum. Pudra şekeri ve tarçın ekip çayla servis yapın. 

Ziyaretiniz İçin Teşekkür Ederim, Her Zaman Beklerim… Aysel…

19 responses »

  1. nede güzel anlatmışsın çocukluğuma gittim bende, bizde çat kapı gelen misafire ki genelde hep öyle olurdu geçmiş zamanda çay demlenene kadar 2-3 çeşit yapılır afiyetle yenirdi:)tatlılarda nefis olmuş:)sevgilerimle…

    Beğen

  2. Nefis görünüyor canım. Mis gibi portakal kokulu. Sanırım küçükken yediğimiz hiç bir tadı unutamıyoruz. Ben de annemin yaptığı kurabiyeleri özlüyorum ama unutmuş yapmıyor artık :)Sevgiler Ayselcim..

    Beğen

  3. Öncelikle geçmiş olsun.Yazdığın gibi, annem de aynı şekilde yapardı bu hamurlardan. Portakallısı da çok lezzetli görünüyor ama ben tuzulusunu yanında bol peynirle yemeyi de çok severim.Ellerine sağlık arkadaşım, ben de deneyeceğim hemen. Çocuklara portakallı, kendime tuzlu olarak:))

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s