Kavala Kurabiyesi

Standard
Kavala Kurabiyesi

Herkese Merhaba,

Kavala kurabiyesini bir de ben deneyip yorumlamak istedim. Işıl Ablanın deneyimlerinden ve internette okuduğum diğer paylaşımlarından esinlenerek yola çıktım. Sonuç olarak tam istenilen kıvamı yakalayamadım ağızda dağılma olayı tam değildi. Ama lezzet açısından gayet tatmin edici geldi bana. Aslında tarifler arasında gezinirken Işıl Ablanın son tarifinde ağızda dağılma olayını yakaladığını okudum okumasına da tarifler, ölçüler, bir oraya, bir buraya derken ölçüleri karıştırmışım sanırım.

Kavala_Kurabiye1

1) 2 bardak un (280 gr)
2) 1 bardak pudra şekeri (150 gr)
3) 125 gr. tereyağı (Oda ısısında)
4) ½ çay bardağı sıvı yağ
5) 1 su bardağı iri parçalara kırılmış badem içi/ veya fındık(iç kabukları temizlenmiş)
6) 1 adet yumurta
7) 1 paket kabartma tozu
8) 1 paket vanilya
9) Üzeri için ½ bardak kadar pudra şekeri

Bazı tariflerde unun tamamı kavrularak kullanılmış; Işıl Abla da yaptığı denemelerde kavurmuş, son denemesinde kavurmamış, ben de unun 1 bardaktan az kısmını kavurdum, kalanını kavurmadan kullandım.

Gelelim yapım aşamasına.

Un ve fındığı kavurup soğuttuktan sonra, Tereyağı ve pudra şekerini birbirine yedirip yumurtayı ekledim. Sıvıyağı da ekleyip ununu yavaş yavaş katarak yoğurdum. Ben iki bardaktan biraz fazla un kullandım ve en son da kavrulmuş iri parçalanmış fındığı ekleyip mermer üzerinde 1 cm.den biraz kalın açıp geniş ağızlı bir bardakla önce tam daire kesip sonra da yarım ay şeklini verdim. Önceden ısıtılmış fırında 170-180 derecede 20-25 dakika pişirdim. İlk sıcağı çıktıktan sonra da bolca pudra şekeri eledim. Ayrıca Aylinden Denemeler’in sayfasında farklı bir yorum getirdiğini görüp fikir olarak hoşuma gittiği için hamurun az bir kısmına da ilave olarak portakal kabuğu rendesi ekledim. Portakallı kurabiyeyi çok sevdiğim için benim hoşuma giden bir lezzet ortaya çıktı.

Kavala_Kurabiye2

Kavala_Kurabiye3

Kavala_Kurabiye_Kolaj

Yukarıda bahsettiğim gibi orijinal Kavala Kurabiyesi kıvamını yakalayamadım ama benim için lezzeti gayet güzeldi.  Demek ki yumurta ve yağı artırarak ve Işıl Ablanın son tarifine tam uyarak tekrar deneyeceğim 🙂 Siz de denemek isterseniz Işıl Ablanın sayfasına ışınlanın derim. Herkese sevgiler.

Bir cevap »

  1. Görünümü harika görünüyor orjinal kavala daha beyaz oluyor.Ama sanki bunlarda ağızda dağılan cinsten görünüyor.Sanırım kendine haksızlık ediyorsun ellerine sağlık bana göre g
    üzel.

    Beğen

  2. Şu ağızda dağılma olayını ben de uygulamaya çalışıyorum son zamanlarda kurabiyelerimde ama hala başarılı olamadım 😦 Kavala kurabiyesini çok severim. Kendim yapmayı denemedim ama henüz.
    Çok güzel görünüyorlar, ellerinize sağlık.

    Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.