Zeytinyağlı Enginar Dolması

Standard

Merhaba Blog dostlarım, Merhaba Ziyaretçilerim,

Enginar Dolmasıyla karşınızdayım. Her sene yapmaya niyetlenip ya beceremezsem, ya sevilmezse diye ertelediğim Enginar dolmasını siz benim gibi ertelemeyin 🙂 Keşke daha önce deneseymişim. Bu hafta pazarda sadece bir tezgahta bebek enginar vardı bakalım haftaya da olursa yine yaparım. Aslında gözümde büyüttüğüm kadar da yokmuş.

ZEYTINYAGLIENGINAR

  • 4 adet bebek enginar,
  • Bir Su bardağından biraz az Pirinç, çok az bulgur. (Tamamı 1 Su Bardağı Olacak Şekilde)
  • 3-4 dal taze soğan,
  • 1-2 adet orta boy kuru soğan
  • Bolca maydanoz, dereotu ve taze nane
  • 1 Tatlı Kaşığı tarçın,
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz,
  • 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker,
  • Zeytinyağ, Limon

Enginarların sap kısmını kesin.  En dıştaki çok sert yaprakları koparın.Üst  kısım yapraklarından  iki parmak kadar kesin. Bir kaşık yardımıyla içindeki tüylü kısmı temizleyin.
Yarım limon sıkılmış suya enginarları koyup 10 dakika haşlayın.

Bu arada iç harcını hazırlayın.
Soğanı dolmalık doğrayıp az yağda biraz kavurun. Diğer tarafta pirinç ve bulguru da yarım çay bardağı su ile kısık ateşte biraz pişirin. Soğanlar kavrulunca pirinç, bulgur ve doğradığınız diğer yeşillikleri katın. Tuz, şeker ve tarçın ilave edip karıştırın. Zeytinyağlı dolma harcına kuru nane de ekleriz ama bu sefer unutmuşum.  Eğer ekşi seviyorsanız bu sırada nar ekşisi veya 3-4 parça limon tuzu ekleyebilir siniz. Enginarların yapraklarını hafif aralayıp içine ve yaprak aralarına da gelecek şekilde doldurun.
Bir tencereye yerleştirin. Enginarların yarısını geçecek kadar sıcak su koyun.
Enginarların suyuna biraz zeytinyağı, tuz ve nar ekşisini katıp ağzını kapatın. Kısık ateşte en az 40-45 dakika pişirin. Benim iç harcım fazla geldiği için hem de enginarlar tencerede dağılmasın diye aralarına biber de doldurdum. Hafif ılıyınca  üzerine limon ilavesiyle servis edebilir siniz.

ZEYTINYAGLIENGINAR2

Afiyet Olsun.

Bir cevap »

  1. ben de tam tarifini arayacaktım karşıma çıktı süper oldu
    ben enginarı soyup normal yemeğini biliyorum dolmasının övgüsünü çok duydum ama yapılışını bilmiyordum
    ellerinize sağlık

    Beğen

    • Lerzan Hanım mutlaka deneyin, ama enginarlar taze ve küçük olsun. Ben de sizin gibi hep bloglarda övgüyle bahsedildiğini görüyordum. Bu sefer denedim ve övgüyü hak ettiğini anladım 🙂

      Beğen

  2. Elinize emeginize saglık umarım lezzetide yani damak tadıda güzeldir.Ben 70 yaşımdayım henüz enginar dolması hiç tadmadım.Bakalım kayseri manav yada pazarlarında varsa alıp siin tarife göre evde hatunuma yada kızıma yaptırmak istiyorum.Merak ediyorum.Mesela üzüm yapragı sarması yapragın kendi lezzetiyle içinide yeriz ,Fakat enginarda epeyce ekşiyle desteklenme var kendisine ait enginar tadı yokta hazırlanan içinin hatırınamı yeriz bunu anlamak istedim..Şunu anlatmak istedim,Kara lahana sarması tadmıştım kara lahananın kendine ait bir tadı olmadıgını ancak sarmada kullanılan iç harcının hatıına yediğimi hatırlıyorum acaba enginarda böylemi.. 🙂 Başarılarınızın devamını niyaz ediyorum..ne mutlu ailenize sizin gibi becerikli bir anneleri var.. 🙂 MUHABBETLE..

    Beğen

    • İsmail Bey çok teşekkürler. Hemen merakınızı gidereyim. Öncelikle limon/ekşi kullanmak size kalmış. Ben zeytinyağlılarda özellikle yaprak sarması ve biber dolmasında ekşiyi severim. Enginar tadı mutlaka var. Hele ki yaprakları sıyırarak yedikten sonra orta göbek kısmına yani tam da enginarın kalbine ulaşınca ben severek yedim. Tabi herkesin damak tadı lezzet anlayışı farklıdır. Buradaki sıkıntı dışındaki yaprakları sıyırarak yerken oluşuyor. O da olsun o kadar. Tıpkı midye dolması yer gibi yaprağın üzerine biraz iç harcı alıp sıyırmanızı tavsiye ederim 🙂 Üstelik sağlık açısından da çok faydalı. Ben deneyin derim. Allah’a emanet olun. Sevgi ve saygılarımla.

      Beğen

    • Aslında pazarda hep görüyordum, ama ya beceremezsem ya da sevmezsek diye ertelediğim bir konuydu 🙂 Sanırım şanslıyım ki bu hafta yine buldum ve aldım. İnşallah siz de deneme fırsatı bulursunuz. Sevgiler.

      Beğen

  3. Ellerinize sağlık canım ,izmir de olup da bu tatdan uzak olmak zor:)) her hafta yapıyorum ben de ama enginarları ayıkladıktan sonra ki haşlama faslını ilk kez duyuyorum ben hiç denemedim pirinçlerle aynı anda pişiyor enginarlar,eskiden tencerede yapıyordum artık bütün dolma çeşitlerini düdüklüde yapıyorum:))
    çok sağlıklı bir besin tekrar ellerinize sağlık afiyetler olsun

    Beğen

    • Teşekkürler Hatice Hanım 🙂 Urla Enginar Festivaline gittiniz mi? Tam da yakınındasınız. Haşlama işine gelince ben başka sitelerde gördüm, biraz dezenfekte için. Yaprak aralarında bazen istenmeyen ziyaretçiler olabiliyormuş. Bu yüzden haşlanmasını tavsiye ediyorlar 🙂 Sevgiler…

      Beğen

  4. Merhabalar. Enginar dolmasinin tadini merak ettim, simdiye kadar denemedim ama eminim goruntusu gibi tadi da guzel 🙂 Ellerinize saglik. Tarifleriniz birbirinden guzel gorunuyor 🙂

    Beğen

  5. Zeytinyağlı enginar dolması çok merak ettiğim bir yemek ama hiç de yemek kısmet olmadı.
    Bir gün cesaret edip girişebilir miyim bilmiyorum. Ben de dolmalarda bol otu severim. Siz de öyle bir iç kullanmışsınız, çok lezzetli görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Beğen

    • Sevgili Deniz, ben de hep boglarda görüp övgüsünü okuduğum bir yemekti. Ve ben de senin gibi cesaret edemiyordum, ama biber dolmasından bir farkı yok. Sadece yapraklarını temizleyip uçlarından keserken biraz sıkıntı oldu. Sonuçta bu sıkıntıya değecek bir yemek çıktı. Teşekkürler ziyaretin için sevgiler…

      Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.