Ramazanda Sağlıklı Beslenme

Standard

Merhaba Blog Dostlarım, Merhaba Ziyaretçilerim,

On bir ayın sultanı Ramazan’ı karşılamamıza az kala sizler için ve de kendim için ramazanda nasıl beslenmeliyiz diye bir araştırma yaptım.

Uzun ve sıcak ramazan günlerinde nasıl beslenelim, sahurda ve iftarda neler yiyelim, neler yemeyelim işte küçük ama sağlık için önemli tavsiyeler.
HAYIRLI RAMAZANLARDiyetisyen Taylan Kümeli Bakın Neler Diyor;

Yeterli ve dengeli beslenmek sağlıklı olmanın ilk şartıdır. Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeliyiz.

• Mutlaka sahura kalkılmalı, sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır.

• İftarda, boş mideye birden yüklenilmemelidir. Orucunuzu mutlaka öncelikle oda ısısında su içerek açın.İftariyelik olarak nitelendirilen ( hurma,peynir,zeytin,pastırma)dan tadımlık(1 el kadar) pideyle yedikten sonra ,hafif bir yemek olan çorbayı 1 kase yavaş yavaş tüketin.Yemege biraz ara verdikten sonra özellkle ramazanın ilk haftası zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile iftarınızı tamamlayabilirsiniz.

• Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir, iftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto, gibi içecekler içmelisiniz. Yine sahurda ayran ve kefir tüketmek de hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir. Bitki çaylarını sıcak suyla demledikten sonra sogutup içine dilimlenmiş limon ,kabuk tarçın,elma dilimleri koyarak için.

• İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli, böylece bir hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalıdır.

• Özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerden(hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, bal/kaymak ve gazlı içecekler uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.

• Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.

• Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemlidir.Yazının devamı diğer detayları buradan okuyabilir siniz. http://www.taylankumeli.com/haberler.asp?id=503

Dr. Ender Saraç’ın sitesinde de gün gün ramazan menüsü mevcut: Ramazan Menüsü

Diyetisyen Dilara Koçak’ın sayfasında da  sahura yönelik tavsiyeleri var; Sahuru İhmal Etmeyin

Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı.
Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.

Yazının devamını okumak için buraya bir tık lütfen: Dilara Koçak/Sahur Beslenmesi

Daha önceki ramazan tavsiyelerim için buraya bakabilir siniz. 

Herkese şimdiden hayırlı ramazanlar, sağlıklı sahurlar…

Bir cevap »

  1. Yaz aylarında oruç tutmak daha da zorlaşıyor. Hem günler uzun, hem de sıcak… Allah kolaylığını verir. Ben şeker düşmesi sorunu yaşadığım için sanırım bu yıl tutamayacağım. Tutanların iftarı açarken çok dikkatli olmalrı gerek. Mutlaka hafif başlamak, birden yemeyip öğünü ikiye üçe bölmeleri daha iyi olur. Ve hurmayla başlamak çok iyi olur. Mideyi yormadığı için hurma ramazamnalrın baş tacı…
    Şimdiden Allah kabul ettsin diye temenni ediyorum… Sağlık dolu, huzur dolu bir ramazan ayı geçsin inşallah…

    Beğen

  2. Hayırlı Ramazanlar olsun inşaallah, rabbim sabrını ve bereketini versin… Size farklı bir konuda soru sormak istiyorum, buradan yazdığım için kusuruma bakmayın lütfen… Muhteremle Afiyetle’de yorumunuzu gördüm süt reçeli ile ilgili orada çikolata koyuyorum demişsiniz, ölçü verebilir misiniz gözümün kararı pek iyi değildir de 🙂 çikolata koyunca şeker azaltıyor muyuz çok denemek istiyorum zahmet olmazsa net ölçüler verebilir misiniz şimdiden teşekkür ederim… Sevgilerimle… 🙂

    Beğen

    • Hülya Hanım merhaba, öncelikle hiç sorun değil. Muhterem Hanımdan bana ulaşmanız beni çok mutlu etti.
      Ölçü olarak 1,5 Litre sütü süt reçeli olarak kaynattıktan sonra koyulaşmaya başlayınca Bir kutu krema ekliyorum ve bir paket (80 gr. oluyor sanırım) Kare paketlerdeki çikolatayı ufak parçalara bölerek karıştırıp iyice erimesini sağladıktan sonra ağzı kapaklı kavanoz veya benzeri kaplara aktarıp soğuduktan sonra buzdolabına kaldırıyorum 🙂 Çikolatayı isterseniz biraz daha fazla koyabilirsiniz. Ben bazen bitter kullanıyorum, çocuklar için yapınca sütlü tercih ediyorum… Çikolata koyunca hayır şekerini azaltmıyorum. Umarım deneyip beğenirsiniz. Size de hayırlı ramazanlar olsun. Sevgiler…

      Beğen

Değerli Yorumlarınızla Siteme Değer Kattığınız İçin Teşekkürler.